Ozempic: synopsis, bediening en extra’s

Mensen met diabetes type 2 gebruiken het voorgeschreven medicijn Ozempic (semaglutide). Ozempic wordt toegediend via subcutane injectie.

Read More: Ozempic prik pen kopen zonder recept of voorschrift met iDeal of online met bancontact bestellen

Volwassenen met diabetes type 2 kunnen Ozempic toegediend krijgen voor de volgende doeleinden:

bepaalde risico’s, zoals een hartaanval en beroerte, te verminderen bij degenen die ook een hartaandoening hebben

helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel, naast aanpassingen van het dieet en de activiteit

Zie “Waar wordt Ozempic voor gebruikt?” hieronder voor een lijst met toegestane toepassingen voor Ozempic.

Ozempic off-label kan ook door artsen worden voorgeschreven voor gewichtsvermindering of gewichtsbeheersing. (Van off-label gebruik is sprake wanneer een medicijn waarvoor een vergunning is verleend voor de ene aandoening, wordt voorgeschreven voor een andere aandoening.) De Food and Drug Administration (FDA) heeft de medicatie voor dit gebruik echter niet goedgekeurd.

Hoe wordt Ozempic bediend?

Ozempic verlaagt de bloedsuikerspiegel bij type 2-diabetici op een aantal manieren. Bij patiënten met diabetes en hartaandoeningen vermindert het medicijn ook het risico op hartproblemen.

Het medicijn bereikt dit door:

het verhogen van de hoeveelheid insuline die door uw lichaam wordt aangemaakt na een maaltijd om gevaarlijk verhoogde bloedsuikerspiegels te voorkomen. Eén hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt, is insuline.

het verminderen van de snelheid waarmee voedsel door uw maag gaat om een ​​aanzienlijke stijging van de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

het verminderen van de hoeveelheid suiker die in uw bloedsomloop terechtkomt.

Mogelijk krijgt u meer informatie over de fysiologische effecten van Ozempic bij uw arts of apotheek.

Hoeveel kost Ozempic?

Of u nu wel of niet een ziektekostenverzekering heeft, de prijs van Ozempic kan een overweging zijn. De kosten van Ozempic kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder uw behandelplan en de apotheek die u kiest.

Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden als het om de prijs gaat:

Kostengegevens en besparingsbonnen: Om erachter te komen hoeveel Ozempic zou kosten als u de kortingen van de site gebruikt, gaat u naar Optum Perks*. Bovendien kunt u de onderstaande apotheekkostenbesparingswidget gebruiken om kortingsbonnen te vinden die specifiek zijn voor uw regio.

Spaarplan: Raadpleeg uw arts of apotheker als u vragen heeft over hoe u uw voorgeschreven medicijnen kunt betalen. Om te zien of een van de ondersteuningsprogramma’s van Ozempic Drugmaker, zoals de spaarkaart of het patiëntenbijstandsprogramma, nuttig voor u zou kunnen zijn, kunt u ook hun website bezoeken.

Zie dit artikel voor meer informatie over de prijs van Ozempic. Voor meer informatie over hoe u de kosten van geneesmiddelen op recept kunt verlagen, kunt u ook dit artikel lezen.

Welke bijwerkingen heeft Ozempic?

Ozempic kan, zoals de meeste medicijnen, kleine of grote bijwerkingen hebben. Enkele van de vaker voorkomende bijwerkingen van Ozempic die zijn geregistreerd, staan ​​vermeld in de onderstaande lijsten. Niet elk potentieel schadelijk effect is in deze lijsten opgenomen.

Voor meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van Ozempic kunt u terecht bij uw arts of apotheker. Ze kunnen ook suggesties geven over hoe de negatieve effecten kunnen worden verminderd. Raadpleeg dit bijbehorende artikel voor meer informatie over de bijwerkingen van Ozempic.

Kleine nadelige gevolgen

Hieronder vindt u een korte samenvatting van enkele van de matige bijwerkingen die in verband zijn gebracht met Ozempic en die zijn geregistreerd. U kunt de receptinstructies voor Ozempic lezen of met uw arts of apotheker spreken voor meer milde bijwerkingen.

De milde bijwerkingen van Ozempic zijn onder meer:

constipatie

diarree

misselijkheid

buikpijn

overgeven

Veel medicijnen hebben milde bijwerkingen die gewoonlijk binnen een paar dagen of weken verdwijnen. Raadpleeg niettemin uw arts of apotheker als u er last van krijgt.

Ernstige bijwerkingen

Hoewel ze zeldzaam zijn, zijn ernstige bijwerkingen van Ozempic mogelijk. Vertel het uw arts zo snel mogelijk als u ernstige bijwerkingen van Ozempic heeft. U moet echter 911 of uw lokale alarmnummer bellen als u denkt dat u in een medisch noodgeval verkeert.

Ernstige bijwerkingen kunnen bestaan ​​uit:

misselijkheid

pancreatitis of pancreasontsteking

waarschuwing in doos: mogelijkheid van schildklierkanker of tumoren

diabetische retinopathie of diabetesgerelateerde oogschade

lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie

galstenen en galblaasontsteking zijn voorbeelden van galblaasaandoeningen.

een allergische reactie

Zorgen over de dosis Ozempic

Veelgestelde vragen over de dosis Ozempic staan ​​hieronder vermeld.

Hoe kan ik een gemiste dosis Ozempic inhalen?

Vergeet niet om Ozempic zo snel mogelijk in te nemen als u een dosis heeft gemist. Neem dit echter alleen als het vijf dagen geleden is sinds uw laatste dosis. Wacht tot het tijd is voor uw volgende geplande dosis en sla de gemiste dosis over als het meer dan vijf dagen geleden is. De bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk laag worden als twee doses te snel worden ingenomen. Zorg ervoor dat uw bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik ligt door deze regelmatig te controleren als u een dosis heeft gemist. Als u er zeker van wilt zijn dat u uw wekelijkse opnames op schema krijgt, kan een herinneringsapp zoals Medisafe nuttig zijn.

Zal Ozempic op de lange termijn nodig zijn?

Uw arts kanIk raad u aan Ozempic gedurende een langere periode te gebruiken als het uw ziekte effectief behandelt. Raadpleeg uw arts over de gevaren en voordelen van Ozempic op de lange termijn, evenals over eventuele nadelige effecten.

Hoe lang werkt Ozempic?

Ozempic begint kort na de injectie te functioneren. Het kan een paar weken duren voordat uw lichaam zich aan Ozempic heeft aangepast en de volledige voordelen ervan begint te ervaren. Vervolgens kan uw arts uw dosis aanpassen op basis van hoe u op Ozempic reageert. Volg het advies van uw arts met betrekking tot de aanbevolen dosering van Ozempic en neem het precies zoals voorgeschreven.